Het raamprofiel

Het raamprofiel

Ramen zijn er in een enorme verscheidenheid aan vormen, maten, materialen en kleuren - bijna geen enkel bouwelement is zo divers. Alle ramen hebben gemeen dat ze een raamkader hebben, dat op zijn beurt bestaat uit raamprofielen. De eigenschappen van de raamprofielen geven dus vorm aan het raam: het uiterlijk en de bedienbaarheid, de warmte- en geluidsisolatie, de weerstand tegen inbraakpogingen en, last but not least, de duurzaamheid. Hoe goed een raam is, hangt dus altijd af van de kwaliteit van de raamprofielen.

Inhoudsopgave

  • Zo wordt een raamprofiel opgebouwd
  • Trefwoord bouwdiepte
  • Dit is wat een raamprofiel moet doen
  • Raamprofielen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt
  • Wereldleider: profielsystemen van VEKA

Zo wordt een raamprofiel opgebouwd

Raamfabrikanten stellen het raamkozijn samen uit raamprofielen die op de gewenste lengte worden gezaagd en soms in een ronde vorm worden gebogen. De meeste ramen bestaan uit twee delen. De beglazing wordt in vleugelk geplaatst en de vleugel in de buitenkader, deze is verbonden met de structuur van het gebouw. Alleen bij zogenaamde vaste beglazing zit het glas direct in het buitenkader.

In zekere zin vormen raamprofielen het dragende kader voor de zware ruit en voor de andere elementen, zoals het hang- en sluitwerk. In tegenstelling tot een schilderijlijst die een schilderij vasthoudt, vervullen zij echter ook andere functies, waarop wij hieronder nader zullen ingaan. Overigens: de hier gepresenteerde ontwerpprincipes gelden ook voor de meeste typen terras- en voordeuren.

Infographic toont een vereenvoudigde raamdoorsnede met de gelabelde elementen

Trefwoord bouwdiepte

Een belangrijk kenmerk van raamprofielen is de bouwdiepte. Het wordt gemeten van de buitenkant naar de binnenkant van het profiel en wordt uitgedrukt in millimeter. Bij het SOFTLINE 82 profielsysteem van VEKA bijvoorbeeld heeft het profiel een doorsnede van 82 mm. Als vuistregel geldt dat een grotere constructiediepte meer prestaties oplevert, bijvoorbeeld op het gebied van warmte-isolatie. Maar zoals zo vaak het geval is, hangt alles af van de details. Vooral bij renovatie is het ook belangrijk om na te gaan hoeveel ruimte de bouwstructuur biedt voor de plaatsing van nieuwe ramen.

Dit is wat een raamprofiel moet doen

Moderne ramen vervullen verschillende belangrijke functies. Het binnenlaten van licht en eventueel frisse lucht zijn er slechts twee van. Hoe goed een raam aan de soms zeer uiteenlopende eisen kan voldoen, hangt niet in de laatste plaats af van de raamprofielen als essentieel constructie-element.

Stabiliteit Terwijl
de beglazing van een raam vroeger uit één ruit bestond, wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van meervoudige beglazing met een overeenkomstig hoog gewicht. Om zulk zwaar glas gedurende tientallen jaren betrouwbaar te kunnen dragen, moeten raamprofielen een hoge mate van dimensionale stabiliteit bieden - zowel in hartje zomer als bij vriestemperaturen.

Functionele veiligheid
Bovendien levert de stabiliteit van het raamprofiel een doorslaggevende bijdrage aan de functionele veiligheid van het raam. Als het kozijn merkbaar krom trekt, kan in het ergste geval de raamvleugel vast komen te zitten. Een bijzonder stabiel raamprofiel is daarom de beste garantie voor ramen die gedurende tientallen jaren overtuigen door moeiteloos gebruikscomfort.

Thermische isolatie
Zodra de buitentemperatuur onder de kamertemperatuur daalt, ontsnapt onvermijdelijk warmte uit het gebouw. Daarom moet een raamprofiel een doeltreffende warmte-isolatie bieden om het verlies van kostbare verwarmingsenergie tot een minimum te beperken. Hier spelen de materiaaleigenschappen een rol, maar vooral het type profielconstructie. Moderne raamprofielen van kunststof hebben meerdere met lucht gevulde kamers die de warmtestroom doeltreffend afremmen. Dit betekent meer comfort en een aanzienlijke besparing op de verwarmingskosten.

Infographic toont het verschil in warmtestroom door een verouderd en een modern raam, elk met enkele of meervoudige beglazing en één- of meerkamerprofiel; etikettering

Bescherming tegen lawaai

Het woon- en werkcomfort in een gebouw hangt in grote mate af van het geluidsniveau. Vooral in gebieden met veel verkeer of in de buurt van industriële installaties is het daarom belangrijk ramen te hebben met goede geluidsisolerende eigenschappen. Hier scoren moderne raamprofielen, die door hun constructie - bijvoorbeeld meerdere met lucht gevulde kamers - alleen geluid van buiten naar binnen op een sterk isolerende manier doorlaten.

Inbraakwerendheid

Waar materiële en ideële waarden behouden blijven, groeit de behoefte aan bescherming en beveiliging. Ramen zijn een typisch doelwit voor inbrekers, dus is het des te belangrijker dat ze de ongenode bezoekers zo lang mogelijk weerstaan. Raamprofielen met een hoge mechanische sterkte kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Klasse A raamprofielen van VEKA, bijvoorbeeld, maken met hun bijzonder sterke wanden een stevige verankering van paddenstoelstiften, scharnieren en ander beslag mogelijk.

Duurzaam mooi en gemakkelijk te reinigen
Een hoogwaardig raam zorgt voor blijvend plezier - door zijn technische voordelen, maar ook door zijn mooie uiterlijk. Daarom is het goed als de raamprofielen bijzonder gemakkelijk te reinigen zijn. Schoonmaken met lauw water en een zachte doek is meestal voldoende. Alles over de juiste reiniging, het onderhoud en de verzorging van PVC-ramen vindt u in een apart artikel [Link: Artikel Infocenter 05 Onderhoud en verzorging].

Raamprofielen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt

Tegenwoordig worden kozijnen gemaakt van vier materialen: Staal, hout, aluminium en kunststof. Stalen ramen worden praktisch alleen gebruikt in kelders en industriële hallen. In woon- en kantoorgebouwen daarentegen zijn de ramen bijna uitsluitend van de andere drie materialen gemaakt. Deze hebben door hun respectieve voor- en nadelen verschillende marktaandelen veroverd.

Marktaandelen raamprofielen per materiaal
Raamprofiel hout
Houten raamprofielen

Natuurlijke look, veel onderhoud

Hout is waarschijnlijk het oudste materiaal voor de productie van raamprofielen. Ook nu nog worden houten ramen gewaardeerd om hun natuurlijke uitstraling. Aangezien hout ook een slechte warmtegeleider is, kunnen hier goede isolatiewaarden worden bereikt. Anderzijds is het zeer gevoelig voor regen en andere milieu-invloeden: dit maakt het noodzakelijk om houten raamprofielen regelmatig opnieuw te schilderen of ze te voorzien van aluminium afdekschalen.

Marktaandeel houten ramen: ongeveer 15

Wereldleider: profielsystemen van VEKA

Het raamprofiel heeft dus een beslissende invloed op bijna alle kenmerken en functies van een raam. De fabrikanten van raamprofielen bieden verschillende profielsystemen aan, zodat architecten en raamfabrikanten de wensen van elke bouwheer zo goed mogelijk kunnen vervullen. Deze systemen verschillen niet alleen qua ontwerp, zoals de bouwdiepte, het aantal kamers in het profiel of het afdichtingssysteem, maar ook qua uiterlijk. Dit principe wordt goed geïllustreerd door het bijzonder gevarieerde productaanbod van de wereldmarktleider VEKA.

Heb je nog vragen?

Heeft u vragen over het onderwerp "ramen en deuren", stuur ons dan gerust een e-mail. Of neem direct contact op met uw dichtstbijzijnde VEKA-partner - zij adviseren u graag in detail!